Trelopeiraiotes Blog

Διακήρυξη αρχών και προτεραιοτήτων του συνδυασμού: ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Home

 

 • Πόλη με καθαριότητα.
 • Πόλη με καθαρή ταυτότητα.
 • Πόλη με ποιότητα.
 • Πόλη με ελκυστικότητα.
 • Πόλη με προορισμό το μέλλον και ταυτόχρονα πόλη προορισμός πρότυπων υπηρεσιών, καινοτομικών πρωτοβουλιών,παραγωγικών κινήτρων, επενδυτικών σχεδίων, επιχειρηματικών επιτυχιών, πολιτιστικών ενδιαφερόντων, ψυχαγωγικών αποδράσεων, τουριστικών περιηγήσεων.

Μια πόλη σύγχρονων υποδομών, παραδειγματικών αναπλάσεων, καταναλωτικών αναζητήσεων, εμπορικών επιδόσεων,διεθνών ναυτιλιακών και εμπορευματικών κινήσεων, οικονομικών διακρίσεων, κοινωνικών κατακτήσεων.

Μια πόλη ενεργών, δημιουργικών πολιτών, υπερήφανων για την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, της γειτονιάς τους,του περιβάλλοντός τους, των ελεύθερων χώρων.

Μια πόλη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, των συγκοινωνιακών διευκολύνσεων, των δημόσιων μεταφορικών μέσων,των κοινωνικών και προνοιακών δικτύων, των εναλλακτικών επιλογών εκπαίδευσης, απασχόλησης, αξιοποίησηw ελεύθερου χρόνου, άθλησης και διασκέδασης.

Μια πόλη που αφήνει χώρο και πρωτοβουλία στη νεολαία όχι μόνο τη δική της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής να ψυχαγωγηθεί, να συμμετάσχει, να μορφωθεί, να δημιουργήσει.

Μια πόλη ασφαλούς διαβίωσης, κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελεσματικής εξυπηρέτησης ζωτικών αναγκών και καθημερινών απαιτήσεων.

Μια πόλη που αντί να πνίγεται στο σκουπίδι, τη μιζέρια, την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, τα χρέη, την ανεργία, αντί να βιώνει το μαρασμό της αγοράς της, του επιχειρηματικού της δυναμικού, του κοινωνικού της ιστού και του οικιστικού της περιβάλλοντος, θα αξιοποιεί κάθε μέρα και επιθετικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Θα μετατρέπει τα σημερινά της μειονεκτήματα σε ισάριθμες προκλήσεις για ευρηματικές λύσεις.
Λύσεις που θα υπερβαίνουν το παρελθόν, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που δίχασαν τους κατοίκους της, υποβάθμισαν τη ζωή τους, απαξίωσαν τις δυνατότητές τους, προσέβαλαν την αξιοπρέπειά τους, πρόδωσαν τα όνειρά τους.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Αυτός είναι ο Πειραιάς που αξίζουμε.
Αυτός είναι ο Πειραιάς που μπορούμε μαζί να αναγεννήσουμε.
Αρκεί να συμφωνήσουμε με ποιους όρους, τρόπους και στόχους δε θα ξαναδιαψευσθούν οι προσδοκίες μας, δε θαμείνουν τα λόγια χωρίς έργα, δεν θα ξαναγίνουν ζητούμενα ενός μακρινού και αμφίβολου οράματος αυτά, που για κάθεσύγχρονη, λειτουργική και ελκυστική πόλη, θεωρούνται αυτονόητα κεκτημένα.

Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική.
Χρειάζεται απλώς να ανακαλύψουμε τον Πειραιά.
Να αποκαλύψουμε τις αρετές του, τις ευκαιρίες του, τις προοπτικές του που σήμερα έχουν κρυφτεί, σκιαστεί, θαφτεί κάτωαπό χρόνιες παθογένειες, αδιαφανείς διαδικασίες, ανόητες συμπεριφορές, αδικαιολόγητες δικαιολογίες. Χρειάζεται απλώς να κάνουμε τη δική μας επανάσταση του αυτονόητου.
Του αυτονόητου που αναλογεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της ανατολικής Μεσογείου, ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης, στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την ανάπτυξή της , τον τουρισμό και τη ναυτιλία της,το ρόλο της στον κόσμο.
ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η΄ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
Ακόμα και τώρα που είναι γεμάτος ανοιχτές πληγές.
Ακόμα και τώρα που ο χαμένος χρόνος έχει πολλαπλασιαστεί.
Ακόμα και τώρα που η κρίση παράγει απαισιοδοξία, αναξιοπιστία, αποκαρδίωση, κατακερματισμό πολιτικών δυνάμεων,κοινωνικών σχέσεων, δυναμικών ομάδων.
ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ.

 • Για μια συνολική αναδιοργάνωση.
 • Για μια συνολική αναδιάρθρωση.
 • Για μια συνολική αναθεώρηση σχεδίων, επιλογών, λειτουργιών.

Τώρα είναι η ώρα της απόφασης να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες για όσα αξίζουμε και μπορούμε.

 • Αξίζουμε και μπορούμε μια Δημοτική Αρχή που δίνει το παράδειγμα της χρηστής διοίκησης, της αποτελεσματικής διαχείρισης, της δημοκρατικής και παραγωγικής λειτουργίας, της ανταποδοτικής υπηρεσίας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να αναβιώσουμε το εμπορικό μας κέντρο, να το βγάλουμε από το μαρασμό και να το μετατρέψουμε σε αναπτυξιακό μοχλό της τοπικής οικονομίας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να ξανασυνδέσουμε το λιμάνι με το εμπόριο, το εμπόριο με τον τουρισμό, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον πολιτισμό με την ψυχαγωγία.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να μεταβάλουμε την Ακτή Μιαούλη σε χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τονοποίο ο Πειραιάς μπορεί να ξαναγίνει καρδιά και πρωτεύουσα της Ελληνικής Ναυτιλίας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε την επιστροφή των Ποσειδωνίων στην πόλη που τα γέννησε, ναφέρουμε στο φυσικό τους χώρο θεσμούς ή να δημιουργήσουμε νέους, όπως είναι η Ναυτική Διαιτησία.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να κερδίσουμε την προτίμηση των κατοίκων της Αττικής που αναζητούν διεξόδους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, δυνατότητες ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δράσης υψηλών προδιαγραφών.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να ανασύρουμε από την αφάνεια τα αρχαιολογικά μας μνημεία, ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς μας χώρους, προβάλλοντας τα μουσεία μας, δημιουργώντας νέα.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε ξανά το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, διαχρονικό σύμβολο και τοπόσημο της πόλης μας, ώστε να ζωντανέψει η σκηνή που κάποτε περπάτησαν ο Ροντήρης, ο Κουν, ο Σολωμός, ο Καραντινός και ενσάρκωσαν μοναδικούς ρόλους η Κοτοπούλη, η Παξινού, ο Κατράκης.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε την παραμονή και τη φιλοξενία μέρους έστω των 5 εκατομμυρίων επιβατών κρουαζιέρας που επιλέγουν κάθε χρόνο την Ελλάδα για ταξίδια θαλάσσιας και όχι μόνο αναψυχής.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να δούμε τη Μαρίνα Ζέας, τη Φρεατίδα, την Πειραϊκή, το Μικρολίμανο, το Πασαλιμάνι, να γίνονται και πάλι σημείο συνάντησης των Πειραιωτών, αλλά και να λειτουργούν σα μαγνήτες για τους επισκέπτες μας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να δώσουμε χρώμα στο περιβάλλον μας αναβαθμίζοντας την αισθητική της πόλης, ζωντανεύοντας τυφλές όψεις κτιρίων, αυλές σχολείων, μετατρέποντας, σε μικρά έργα τέχνης τις γειτονιές μας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να δώσουμε οξυγόνο στη ζωή μας αναζωογονώντας κάθε κήπο, κάθε πάρκο, κάθε άλσος, κάθε πλατεία της πόλης, διεκδικώντας την απόδοση στο δήμο κάθε δυνάμει ελεύθερου χώρου με στόχο να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.
 • Αξίζουμε και μπορούμε, επιτέλους, να μετατρέψουμε τη ΧΡΩΠΕΙ σε χώρο πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας, να αναβαθμίσουμε το Πάρκο Δηλαβέρη, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την παραχώρηση και αξιοποίηση ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων και στρατοπέδων της πόλης.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την όψη του κέντρου της πόλης, να αυξήσουμε τους πεζόδρομους, να επεκτείνουμε τη χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς, να ενθαρρύνουμε τη χρήση ποδηλάτου.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα τρία μεγάλα κτίρια που στοιχειώνουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα της πόλης μας, το γιαπί της Ραλλείου, τον Πύργο του Πειραιά και τη Βίλα Ζαχαρίου και να τα εντάξουμε στη ζωή της πόλης, στην υπηρεσία των πολιτών.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση με κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων δημιουργίας της Ακτής Πολιτισμού στο χώρο του λιμανιού. Να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της μετατροπής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης σε χώρο πρασίνου, καινοτομίας, τουριστικής αξιοποίησης, πολιτιστικής δράσης, εκπαιδευτικών και καινοτομικών υποδομών.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε τον Πειραιά πόλη της Παιδείας. Να εντοπίσουμε τους κατάλληλους χώρους, για ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων, να αναδιαμορφώσουμε τους αύλειους χώρους των σχολείων, να τους μετατρέψουμε σε χώρους φιλοξενίας εκδηλώσεων, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, κοινωνικών πρωτοβουλιών.
 • Αξίζουμε και μπορούμε μέσα από καινοτομικές δράσεις και τεχνολογικές εφαρμογές, να δημιουργήσουμε Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης, να προωθήσουμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Προστασία του συμπολίτη μας Καταναλωτή.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να ανοίξουμε την αγκαλιά της πόλης στους πιο αδύναμους πολίτες της, να δημιουργήσουμε, με σύμμαχό μας την Πειραϊκή Εκκλησία, ένα Πειραϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης με κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά πολυιατρεία, κοινωνικές υποδομές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας φιλόξενη και λειτουργική για τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, με Ειδικό Γραφείο ΑΜΕΑ υπαγόμενο απευθείας στο Δήμαρχο, με έργα και δράσεις προσβασιμότητας, με υπηρεσίες διοικητικής βοήθειας.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να εξασφαλίσουμε στην εργαζόμενη μητέρα τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρειάζεται, τις υπηρεσίες που θα κάνουν την καθημερινότητά της καλύτερη και παραγωγικότερη.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε στρατηγικό μας πλεονέκτημα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, να λειτουργήσουμε ένα Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο για την ενσωμάτωσή τους στην τοπική μας κοινωνία.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε οικονομικά ισχυρό τον καταχρεωμένο Δήμο μας, με νοικοκυρεμένη διαχείριση, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις συμπράξεις με την ιδιωτική πρωτοβουλία, την τόνωση της αγοράς και της ζήτησης σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε το Δήμο μας ως πρότυπο διαφάνειας, δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ενισχύοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εισάγοντας δεσμευτικές προθεσμίες και διαδικασίες διοικητικής φύσης και απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Αξίζουμε και μπορούμε να καθιερώσουμε τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και της οικονομικής διαχείρισης, καθιστώντας τους Πειραιώτες γνώστες όλων των δεδομένων με δυνατότητες παρέμβασης και υποβολής προτάσεων σε κάθε βήμα του σχεδιασμού για την εξυγίανση της πόλης.

 

Και, πρώτα απ’ όλα, αξίζουμε και μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο που είναι και το πρώτο ζητούμενο:

Να καθαρίσουμε την πόλη,χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής απορριμμάτων, διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με συστηματικό πλύσιμο των κοινόχρηστων χώρων, καθημερινό καθαρισμό και απολύμανση εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.

Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση, έχουμε τα εφόδια των καλών πρακτικών και των δοκιμασμένων λύσεων που εφαρμόστηκαν από τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, τον Γιάννη Μίχα και τους συνεργάτες του, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Πειραιά. Είναι τα εχέγγυα που θα φέρουν τα αποτελέσματα στη νέα αποστολή του για την αναμόρφωση
του Πειραιά και των δημοτικών του υπηρεσιών.
Έχουμε την όρεξη και τη φρεσκάδα, που δίνουν στο συνδυασμό μας όλοι οι νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι, που με επιστημονικά προσόντα, κοινωνική προσφορά και κέφι για δουλειά συμμετέχουν σε μια αριθμητική αναλογία ικανή να αποφέρει μια πρωτόγνωρη και ριζική ανανέωση της νέας δημοτικής πλειοψηφίας.
Έχουμε την πολύτιμη συνδρομή παλαιότερων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων που με την παρουσία τους εξασφαλίζουν τη συνέχεια και την ετοιμότητα για την άμεση προώθηση όσων σχεδίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με αποδεδειγμένη ωριμότητα και ορατά αποτελέσματα.
Έχουμε τη θέληση να κάνουμε πράξη τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, της μεγάλης αυτή τομής για την τοπική αυτοδιοίκηση και ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση, που φέρνει το δήμο ακόμα πιο κοντά στον πολίτη, δίνει φωνή  στους δημότες του, ρόλο σε κάθε γειτονιά, παρέμβαση σε κάθε γωνιά.
Εκσυγχρονίζει τις δομές, αυξάνει τις αρμοδιότητες, ενισχύει τη δημοκρατία, επιβάλλει τη διαφάνεια, εγγυάται την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της.
Τώρα, κάθε δημοτικός σύμβουλος κρίνεται και επιλέγεται πια από το Διαμέρισμα.
Τώρα, κάθε Διαμέρισμα γίνεται Δημοτική Κοινότητα.
Τώρα, κάθε Δημοτική Κοινότητα μπορεί πια να δράσει άμεσα για την ασφαλή λειτουργία των παιδικών χαρών, την αποκατάσταση των ζημιών, τη φροντίδα για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, τη συντήρηση των δημοτικών οδών, των πλατειών, την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών προβλημάτων κάθε περιοχής. Κάθε γειτονιά μπορεί να έχει το δικό της δημοτικό αστυνόμο.
Νέοι θεσμοί εγκαινιάζονται.
Η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» δίνει λόγο και ρόλο σε επιχειρηματικούς, επιστημονικούς, αθλητικούς φορείς,σε εκπροσώπους των εργαζομένων, σε ενώσεις γονέων, σε φορείς ανάπτυξης και κοινωνικής δράσης.
Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» αναλαμβάνει το ρόλο τοποτηρητή εξετάζοντας καταγγελίες και διευκολύνοντας τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου.
Η «Οικονομική Επιτροπή» με 10μελή αντιπροσωπευτική σύνθεση από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, εποπτεύει την οικονομική λειτουργία του Δήμου.
Η «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» με διαπαραταξιακή αντιπροσώπευση, αναλαμβάνει τη διαχείριση ουσιαστικών για την καθημερινότητά μας ζητημάτων.
Η «Εκτελεστική Επιτροπή», προεδρευόμενη από τον ίδιο το Δήμαρχο, επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων που ψηφίζονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε αυτό που ανήκει στην πόλη.
Το μέλλον που θα την καταστήσει πρωτεύουσα της ναυτιλίας, ορμητήριο παραγωγικών πρωτοβουλιών, πόλο έλξης επισκεπτών υψηλών απαιτήσεων.

Μια πόλη πρωταθλήτρια σε όλους τους τομείς, όπως στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό.
Γιατί ο Πειραιάς μπορεί να διακριθεί παντού, να κερδίσει τα πάντα, να εμπνευστεί από όλους τους Πειραιώτες που έχουν γράψει ιστορία στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιχειρήσεις, στο εμπόριο, στα κοινωνικά κινήματα, στις επιστήμες και στον αθλητισμό.
Αρχή και οδηγός μας είναι η συμφωνία μας.
Η Κοινή μας δέσμευση.
Η κοινή μας πίστη στις δυνατότητές της πόλης μας.

Γι’ αυτήν τη συμφωνία, δίνουμε τα χέρια και προχωράμε μαζί.
Δίνουμε το λόγο μας και τον κρατάμε.
Καθαρή συμφωνία, όπως θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας καθαρή.
Καθαρή συμφωνία όπως ταιριάζει στους Πειραιώτες.
Στην αξιοπρέπειά τους, στη ντομπροσύνη τους, στη «μαγκιά» και το φιλότιμό τους,στην ιστορία τους, στις προοπτικές τους.
Μια συμφωνία που ενώνει κάθε πολίτη του Πειραιά

Και βάζει, πάνω από όλους μας, την πόλη που αγαπάμε!

Advertisements

Οκτώβριος 29, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: