Trelopeiraiotes Blog

Ελπίδα και προοπτική στη ναυπηγική μας βιομηχανία προσφέρει η νέα συνεργασία του ελληνικού δημοσίου

  O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 28/9/2010, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε και τα προγράμματα των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού» χαρακτήρισε θνησιγενή και αποτυχημένη την συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και της ThyssenKrupp επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση, μετά από τη δυσφήμιση της χώρας μας αλλά και την οικονομική επιβάρυνση, προχωρά στη ριζική της αλλαγή.

«Δημιουργήθηκε η πεποίθηση στους Έλληνες πολίτες, για μία ακόμα φορά, ότι μία σύμβαση προμήθειας αμυντικού υλικού συνδέεται με «μαύρο» χρήμα και τελικά το λυμαίνονται οι μεσάζοντες. Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν μπορούν να δεχθούν πώς ιδιαίτερα στις σημερινές σκληρές οικονομικές συνθήκες που αγγίζουν τους πάντες και ειδικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, έχουν πληρωθεί 2.032.000.000 ευρώ στους κατασκευαστές των υποβρυχίων και η χώρα μας, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει παραλάβει ούτε ένα απ’ αυτά» τόνισε ο κ. Καρύδης.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα έξι περίπου χρόνια που είχε την ευθύνη εποπτείας και ελέγχου της υλοποίησης της σύμβασης συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία, υπογράμμισε ότι «κατάφερε και στον τομέα αυτό να δημιουργήσει το πλήρες αδιέξοδο. Όχι μόνο δεν επέβαλε το σεβασμό των συμβατικών υποχρεώσεων στους κατασκευαστές, αλλά με τις παραλείψεις και τους ατυχείς χειρισμούς της οδήγησε τη χώρα στην ομηρία των Γερμανών. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η γερμανική πλευρά κατήγγειλε και τις δύο συμβάσεις και προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία, εκφράζοντας την πρόθεσή της να διακόψει τη λειτουργία των Ναυπηγείων λόγω αδυναμίας της συνέχισης της χρηματοδότησής τους»;

Παράλληλα, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων επισήμανε την αποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκαν ο Υπουργός, κ. Βενιζέλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Μπεγλίτης προσθέτοντας «Ο στόχος ήταν διπλός, δηλαδή διάσωση και συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δημήτρης Καρύδης στους εργαζόμενους και το Σωματείο τους στα Ναυπηγεία υπογραμμίζοντας την αγωνιστικότητα και την υπεύθυνη στάση με την οποία ουσιαστικά στήριξαν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πολιτείας παρότι, όπως τόνισε, όλα ήταν στο αέρα και κυριαρχούσε πλήρης αβεβαιότητα.

«Γι’ αυτό, κύριοι Υπουργοί, πρέπει και σήμερα να διαβεβαιώσετε, όπως άλλωστε έχετε κάνει στην Επιτροπή, ότι εξασφαλίζονται οι χίλιες τριακόσιες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων σε παρεμφερή εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ναυπηγείων, σε μία εποχή που η ανεργία αυξάνεται σημαντικά και αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Καρύδης επισήμανε ότι μέσω της νέας αυτής συνεργασίας που εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας, επιδιώκεται να δοθεί ελπίδα και προοπτική στη ναυπηγική μας βιομηχανία μέσα από τον ενιαίο φορέα, στη δημιουργία του οποίου συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. «Έτσι, ανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες και στον εμπορικό τομέα της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας» κατέληξε.

Advertisements

Οκτώβριος 5, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: