Trelopeiraiotes Blog

Εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά η εισήγηση του Δήμου για την Κυριακάτικη Αγορά Πειραιά

07_07_2010_aΤη λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς Πειραιά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά.
Στην τοποθέτηση του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ανέφερε ότι η κοινή απόφαση που λήφθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση να αναπεμφθεί το θέμα της έγκρισης της λειτουργίας της Αγοράς στον Δήμο, απεδείχθη ότι ήταν σωστή, αφού η νέα χωροταξική πρόταση του Δήμου συγκεντρώνει μεγαλύτερη αποδοχή του εμπορικού κόσμου. Ωστόσο επεσήμανε  την ανάγκη αυστηρής τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που έχουν καθοριστεί, προκειμένου να προστατεύεται το υγιές εμπόριο, να μην προσβάλλεται το αστικό περιβάλλον και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.  
Σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου :
1.Ο ακριβής χώρος λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς Πειραιά περιλαμβάνει τις οδούς Αλιπέδου από πλατεία Ιπποδαμείας έως και 34ου Συντάγματος και από πλατεία Ιπποδαμείας έως και Κέκροπος, Πάροδο Αλιπέδου και Πάροδο Πύλης. 
2.Ο ανώτατος αριθμός των αδειών συμμετοχής ανέρχεται σε 218, με ενδεχόμενη απόκλιση -15 και με διαστάσεις τρία 3 τ.μ. ανά θέση 
3.Τα είδη που πωλούνται θα είναι παραδοσιακά, είδη δεύτερης διαλογής, μεταχειρισμένα, με απαγόρευση στην πώληση τροφίμων και γενικά ειδών που απαγορεύονται από τις υγειονομικές διατάξεις 
4.το ωράριο λειτουργίας ορίζεται από 5.30 έως 15.00, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της αγοράς στον χώρο της. 
5.Το ετήσιο ανά τ.μ. τέλος κατάληψης ορίστηκε σύμφωνα με τον Ν. 1080/1980 στα 1.121,50 € 
6.Ο τρόπος είσπραξης των τελών καθορίζεται ότι θα είναι στις 28/2 κάθε έτους, εξαιρουμένης της φετινής χρονιάς που θα καταβληθούν με την έκδοση των αδειών. Με την επίδειξη του παραστατικού η αρμόδια υπηρεσία θα ανανεώνει κάθε έτος την άδεια

Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά «Η θέση της Νομαρχίας Πειραιά δεν μεταβάλλεται ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με όσα έχουμε τονίσει στο παρελθόν. Τασσόμαστε Υπέρ της λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς σε χώρο και με τον αριθμό των αδειών που αποφασίζει ο Δήμος σεβόμενοι την ανάγκη των συμπολιτών μας που πιέζονται ιδιαίτερα από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εθνική μας οικονομία να βρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, σεβόμενοι το δικαίωμα των νόμιμων μικροπωλητών στην επιβίωση. Με την απολύτως όμως αναγκαία προϋπόθεση να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, να προστατεύεται το υγιές εμπόριο, να μην προσβάλλεται το αστικό περιβάλλον και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.  Διότι εδώ έχουμε δύο αποφασιστικούς πυλώνες για τον Πειραιά που πρέπει να προστατεύσουμε. Ο ένας πυλώνας είναι το πειραϊκό εμπόριο. Η αγορά του Πειραιά διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην τοπική οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση. Είναι μια αγορά με υπερτοπικά χαρακτηριστικά στρατηγικής σημασίας για το πρώτο λιμάνι. Σήμερα λοιπόν που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, σήμερα που το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο είναι ανάγκη να στηρίξουμε το πειραϊκό εμπόριο ακόμη περισσότερο εντείνοντας τη μάχη κατά του παραεμπορίου. Ο άλλος πυλώνας είναι η αισθητική και η λειτουργικότητα της πόλης. Η αισθητική και η λειτουργικότητα της πόλης προέχει, δεν μπορεί να θυσιάζεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Και για να το διασφαλίσουμε αυτό θα πρέπει το παζάρι να λειτουργεί μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια του. Σε αυτήν την προσπάθεια περιφρούρησής του πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά η ΕΛΑΣ με την αποδεδειγμένη ισχυρή επιχειρησιακή της ικανότητα μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία Πειραιά».
Για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία της αγοράς ο κ. Μίχας πρότεινε ακόμη να συμπεριληφθούν στην απόφαση του Δήμου :
Θέματα πυρασφάλειας του χώρου λειτουργίας της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος
Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στους χώρους της ή στους χώρους πλησίον της Αγοράς. 
Να υπάρξει μέριμνα στον τρόπο καθαριότητας και στην τοποθέτηση χημικών τουαλετών, δεδομένου ότι η Κυριακάτικη Αγορά προσελκύει χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου
Να αναπτυχθούν καλαίσθητοι πτυσσόμενοι πάγκοι, προκειμένου να έχουμε μια περιποιημένη και αναβαθμισμένη αγορά.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, η Νομαρχία Πειραιά διατίθεται να συμβάλλει ακόμη και οικονομικά, αλλά και με όποιο άλλο τρόπο  ζητηθεί, προκειμένου να τηρηθούν οι πιο πάνω όροι. 
Για την έκδοση των νέων αδειών της Κυριακάτικης Αγοράς θα εκδοθεί προκήρυξη από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. 
Την ευθύνη παρακολούθησης των διαδικασιών επιλογής θα έχει διαπαραταξιακή επιτροπή του Ν.Σ. και θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος του Πειραιά είναι ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που μπορεί σύμφωνα με τον νόμο να λειτουργεί Αγορά, αφού ξεπερνά το πληθυσμιακό κριτήριο των 100.000 κατοίκων (το όριο δηλαδή που βάζει η νομοθεσία ώστε ένας Δήμος στη ΝΑ Αθήνας Πειραιά να μπορεί να έχει Κυριακάτικη Αγορά).
Αρμόδια αρχή για την τελική έγκριση της αγοράς και έκδοση των αδειών είναι η Νομαρχία Πειραιά.     O Δήμος ωστόσο έχει τον κύριο λόγο αφού είναι αυτός που αποφασίζει για την ύπαρξη ή μη της αγοράς,  για τη χωροθέτηση και τον αριθμό των αδειών και φυσικά επιμελείται  της καθαριότητας του χώρου, έχει την ευθύνη της τήρησης της νομιμότητας με τη Δημοτική Αστυνομία Πειραιά και εισπράττει τα ανάλογα τέλη  για να μπορεί να ασκήσει όλες αυτές τις αρμοδιότητες.

Advertisements

Σεπτεμβρίου 23, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: