Trelopeiraiotes Blog

Μαγική η νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης «Ύδατα» στην Αίγινα με πλήθος παρευρισκομένων και με έκπληξη την ανακοίνωση της ανέγερσης του Μουσείου Καπράλου από την Νομαρχία Πειραιά και την Εθνική Πινακοθήκη

Κάτω από τη μαγεία του καλοκαιριάτικου φεγγαριού και με την παρουσία πλήθους επιφανών φίλων των τεχνών και καλλιτεχνών της σμίλης, πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 24 Ιουλίου στον εξαίρετο προαύλιο χώρο του ιστορικού Πύργου του Μάρκελλου της Αίγινας, τα εγκαίνια της ξεχωριστής θεματικής έκθεσης «ΥΔΑΤΑ –ΑΦΡΟΓΛΥΦΕΣ ΥΔΑΤΩΝ ΑΚΥΜΑΝΤΕΣ» του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος που διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με το Σύλλογο και το Δήμο Αίγινας.
Την έκθεση που περιλαμβάνει περί τα 65 γλυπτά μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων διακεκριμένων καλλιτεχνών, μελών του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, εγκαινίασαν ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο Δήμαρχος Αίγινας Παναγιώτης Κουκούλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας Ξενοφών Δεστέφανος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Μίχας ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς γλύπτες του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος που πίστεψαν στα πολιτιστικά οράματα της Νομαρχίας Πειραιά και στηρίζουν τις προσπάθειές της για την υλοποίησή τους, και ιδιαίτερα τους πολίτες της Αίγινας, που όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε να πορευόμαστε με επιλογές που αναδύουν ποιότητα και πολιτισμό».

«Η Αίγινα κατέχει ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά μας και της έχουμε αφιερώσει σημαντικό μέρος των προσπαθειών μας, υπερβαίνοντας ακόμη και θεσμοθετημένες αρμοδιότητες όπως στην περίπτωση του λιμανιού που κινδύνευε να κλείσει από τις φθορές και ανταποκριθήκαμε άμεσα χρηματοδοτώντας τις αναγκαίες εργασίες. Αλλά και με πολύ σημαντικά έργα ως παρακαταθήκη που αφήνουμε για το μέλλον όπως είναι οι εργασίες ανάδειξης του ναού του Ελλανίου Διός ένα έργο που έχει εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και διεκδικούμε τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ”, πρόσθεσε ο κ. Μίχας.

Η σημαντικότερη όμως στιγμή της ομιλίας του Νομάρχη Πειραιά, στιγμή που προκάλεσε έκπληξη και ενθουσιασμό, ήταν αυτή που αφορούσε την αναγγελία για την υλοποίηση από την Νομαρχία Πειραιά και την Εθνική Πινακοθήκη, ενός πραγματικά κορυφαίου εγχειρήματος για το νησί της Αίγινας. Ένα εγχείρημα που θα δώσει νέα πολιτιστική πνοή στη ζωή του νησιού.

Πρόκειται για την ανέγερση ενός κτιρίου σήματος αναφοράς για το νησί, του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ, στη θέση Πλακάκια της Αίγινας.

Ο Δήμαρχος Αίγινας Παναγιώτης Κουκούλης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Νομάρχη Πειραιά για το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον του για την πρόοδο και την ανάπτυξή του νησιού.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος Ξενοφών Δεστέφανος, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Νομαρχία Πειραιά με τον Σύλλογο στα πλαίσια του κοινού πολιτιστικού οράματος και στόχου για την εδραίωση, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια μιας μόνιμης εικαστικής παρουσίας και τη διάδοση των αξιών της γλυπτικής Τέχνης στο ευρύ κοινό. Αναφερόμενος δε στην θεματική ουσία του τίτλου της έκθεσης «Ύδατα», υπογράμμισε πώς, με μεταφορικό τρόπο συνδέεται με τα βιώματα, τις αγωνίες και τις προσπάθειες του ανθρώπου να δώσει απαντήσεις στα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής.

Στην παρέμβαση της η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα χαρακτήρισε «ιστορική» την αναγγελία του Νομάρχη Πειραιά για την ίδρυση του Μουσείου Καπράλου, ενός γλύπτη του οποίου το έργο εμπνέεται δημιουργικά και με σύγχρονη πλαστική γλώσσα από την Αρχαιότητα.

Με την γλυπτική κατάθεση – ύμνο στο υγρό στοιχείο και στη θάλασσα «Ύδατα – Αφρογλυφές Υδάτων Ακύμαντες», κλείνει ο πρώτος μικρός κύκλος της «Σύγχρονης Γλυπτικής Αμφικτιονίας» που ένωσε την τελευταία τετραετία τις Σπέτσες, το Ρέθυμνο, τον Πόρο, την Ύδρα, την Αίγινα και τον Πειραιά, τόπους στους οποίους ταξίδεψε η έκθεση και ταυτόχρονα ανοίγει η πρόσκληση της διεύρυνσης αυτής της γλυπτικής συνοίκησης σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια.

Στην έκθεση που θα παραμείνει στον αύλειο χώρο του πύργου του Μαρκέλλου της Αίγινας έως τις 24 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τη ψυχή και το έργο επιφανών σύγχρονων Γλυπτών, μελών του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, όπως των Δημήτρη Αρμακόλα, Ελισάβετ Βάλβη, Δημήτρη Βάρσου, Αχιλλέα Βασιλείου, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, Νικηφόρου Βοσκάκη, Διονύση Γερολυμάτου, Πέτρου Γεωργαρίου, Βασιλικής Γρουσοπούλου, Φαέθονα Γρυπάρη, Ξενοφώντα Δεστέφανου, Κώστα Δικέφαλου, Νικόλα Δογούλη, Χριστίνας Δουζένη, Βασίλη Δωρόπουλου, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Χρήστου Ζυγομαλά, Ρόζας Ηλιού, Γιώργου Καλακαλλά, Στέλλας Καραγκούνη, Αργυρώς Καρύμπακα, Μιχάλη Κάσση, Αγγέλικας Κοροβέση, Μαρίας Κυπριανού, Αλέξανδρου Κυριακού, Σωτηρίας Λαζάρου, Χρήστου Λάμπρου, Χρήστου Μακρόπουλου, Ναταλίας Μελά, Μάξιμου Μουστάκα, Μάρως Μπαρτζίλη, Κώστα Νεοφύτου, Δώρας Πανά, Θύμιου Πανουργιά, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Μαίρης Παπακωνσταντίνου, Αριστείδη Πατσόγλου, Ελένης Πολυχρονάτου, Φάνη Ραχούτη, Κυριάκου Ρόκου, Πέτρου Ρουκουτάκη, Γιώργου Ρούσση, Γιάννη Σουβατζόγλου, Πραξιτέλη Τζανουλίνου, Ολυμπίας Φίκα, Λεωνίδα Χαλεπά, Γιώργου Χουλιαρά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν η σύζυγος του γλύπτη Χρήστου Καπράλου Σούλη Καπράλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Κακουλίδης, οι Αντινομάρχες Πειραιά Σταύρος Μαρκάτος, Κώστας Καράς και Λάζαρος Αλεξανδρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αίγινας Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Πούντος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κ. Γεώργιος Τσατήρης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Δήμητρα Στάθη -Χατζίνα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αίγινας Πούντος, Γιαννοπούλου, Γιαννούλη – Πετρίτου, Τζίτζης και Σκλάβαινας, οι πρώην Δήμαρχοι του νησιού Τρύφωνας Γκότσης και Νίκος Τζίτζης, ο υποψ. Δήμαρχος Αίγινας Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κύριος Νίκος Γιαννούλης, πολλοί συμμετέχοντες γλύπτες και φίλοι της τέχνης.

Advertisements

Ιουλίου 27, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: