Trelopeiraiotes Blog

Το στοίχημα της τράπεζας Πειραιώς και οι παράγοντες που έχει να σκεφτεί η κυβέρνηση

Toυ Αλέξανδρου Πασσίση

Το θέμα της συγχώνευσης τραπεζών ακουγόταν πολύ το τελευταίο διάστημα σαν μία περίπτωση που θα βοηθούσε πολύ στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, καθώς με το να δημιουργηθούν μέσα από συγχωνεύσεις μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα σήμαινε πως θα πέσει χρήμα στην αγορά, κάτι το οποίο το έχει πολύ ανάγκη αυτό το καιρό.

Έτσι λοιπόν, πότε ο Πρωθυπουργός, πότε ο Υπ. Οικονομικών, άλλοτε ο Επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν ή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ανέφεραν και έριχναν το μπαλάκι πότε έμμεσα και πότε άμεσα στις τράπεζες.

Εδώ λοιπόν μπαίνει στο παιχνίδι ο κ. Σάλλας, ο οποίος καταθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα και έξυπνη πρόταση προς τη κυβέρνηση. Ζητάει να πάρει τις μετοχές που έχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή.

Η υπόθεση όμως είναι πολύ μπερδεμένη, γιατί η Αγροτική είναι ένας μαύρος πνεύμονας του δημοσίου, δηλαδή έχει ελλείμματα κρύβει ανασφάλειες σαν ίδρυμα και ούτω καθεξής. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν και το δημόσιο θέλει να την ξεφορτωθεί, κανένας υποψήφιος αγοραστής δεν υπάρχει, και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς πολύ δύσκολα θα βρεθεί.

Από την άλλη πλευρά, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ακριβώς το αντίθετο για το δημόσιο, είναι κερδοφόρο, έχει αξιοπιστία και ένα σχετικά μεγάλο δίκτυο για τα ελληνικά δεδομένα. Αντιλαμβάνεστε ότι πολλοί τραπεζικοί όμιλοι θα ήθελαν να το εντάξουν στο δυναμικό τους, και είναι σίγουρο ότι θα μπουν πολλοί στο παιχνίδι απόκτησης του.

Όπως καταλαβαίνουμε το πράγμα εδώ είναι πολύ μπερδεμένο, καθώς το Τ.Τ. αποτελεί πόθο για πολλούς, ενώ η ΑΤΕ μόνο για την τράπεζα Πειραιώς, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του κ. Σάλλα, καθώς προσφέρει αρκετά χρήματα(που κατά κύριο λόγο πάνε για το (Τ.Τ.) αλλά προσφέρει και κάτι ακόμα, την απαλλαγή του δημοσίου από την ΑΤΕ και την προοπτική της Τράπεζας να ανθήσει μέσα σε έναν τραπεζικό κολοσσό, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρων των Βαλκανίων.

Εκεί εστιάζεται και όλο το παιχνίδι για τη κυβέρνηση, καθώς τη συμφέρει να κρατήσει το Τ.Τ., αλλά αντίθετα θα ήθελε να απαλλαγεί το γρηγορότερο από την ΑΤΕ. Είναι μία πρόταση αρκετά θελκτική, καθώς θα μπουν ζεστά χρήματα στα ταμεία, που τα έχουμε ανάγκη για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη, και αν μη τι άλλο τα έχει ανάγκη ο Πρωθυπουργός για το μεγάλο, όπως ακούγεται, αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ. Από την άλλη όμως το δημόσιο χάνει μία σίγουρη, κερδοφόρα επιχείρηση στο τραπεζικό χώρο. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε φυσικά και την δέσμευση του κ. Σάλλα ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Το στοίχημα της Τράπεζας Πειραιώς είναι να φτιάξει έναν τραπεζικό κολοσσό ο οποίος σε μερικά χρόνια θα έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί παγκόσμιος, κάτι το οποίο φυσικά θα κάνει καλό στη χώρα μας καθώς θα προσελκύσει επιχειρήσεις. Το θέμα είναι αν θα τους βγει βεβαίως, καθώς οι καιροί είναι οικονομικά στενοί.

Αυτά σκέφτηκα για την όλη κατάσταση και είπα να τα γράψω, ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα(όπως και εγώ έχω τη δική μου), πέραν των απόψεων όμως ελπίζω όποια απόφαση πάρει η κυβέρνηση να δικαιωθεί στο τέλος για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

Sokakia Blog

Advertisements

Ιουλίου 17, 2010 - Posted by | ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: