Trelopeiraiotes Blog

ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΟΥ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Του Πασσίση Αλέξανδρου

(Πρόδρεος ΤΟ.ΣΥ.Ν. Γ΄Διαμερίσματος Πειραιά)

Δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό για μη τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δεν έχουν απολύτως άδικο, το πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν τις εκλογές διαφέρει σε μερικά σημεία από αυτό το οποίο εφαρμόζει μετεκλογικά. 
Η κυριότερη προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου που δεν έγινε πραγματικότητα είναι οι αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, αντί για αυτό όμως είχαμε μειώσεις στο 30% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Πέρα από αυτό όμως δεν βλέπουμε καμία άλλη ουσιαστική δέσμευση που δεν τηρήθηκε
Παρ’ όλα αυτά αξίζει να εξετάσουμε τους παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στη μη τήρηση των δεσμεύσεων, ο πρώτος και κυριότερος είναι το ύψος του ελλείμματος, πριν τις εκλογές, ο τέως πρωθυπουργός κ. Καραμανλής το δεινέ στο 8%, με το που βγήκε όμως στην εξουσία ο κ. Παπανδρέου προσδιορίστηκε στο 12% και σήμερα όπως απορρέει από τον έλεγχο της κομισιόν και του Δ.Ν.Τ. είναι στο ύψος του 13,7%. Όλοι οφείλουν να παραδεχτούν ότι άλλο σχεδιασμό κάνεις όταν το έλλειμμα νομίζεις ότι είναι 8% και άλλον όταν είναι στο 13-14%. Δεύτερον φυσικά είναι το δημόσιο χρέος, έκθεση σοκ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο έδειχνε ότι το δημόσιο χρέος ήταν πολύ ανώτερο από αυτό το οποίο παρουσίαζε επίσημα η προηγούμενη κυβέρνηση, συγκεκριμένα δεν ήταν 300 δις. ευρώ αλλά στα 340, και τέλος υπάρχει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί μη μπορώντας να ανταπεξέλθει. Αν λάβουμε λοιπόν υπ’ όψιν μας τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι πρακτικά αδύνατον ο πρωθυπουργός να έκανε πράξει επί λέξη της δεσμεύσεις του, με τέτοια λειψά στοιχεία. 
Από την άλλη όμως, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε εύκολα να συνεχίζει να λέει ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό και να κάνει πράξη τη δέσμευση του για αύξηση μισθών χαντακώνοντας ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση ολόκληρη τη χώρα όπως έκαναν για δεκαετίας αρκετοί πρώην πρωθυπουργοί. Αντιθέτως όμως αποφάσισε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της ειλικρίνειας, αθετώντας μερικά από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, δείχνοντας όμως συνέπεια στην ευθύνη του για διάσωση της χώρας.

Advertisements

Απρίλιος 21, 2010 - Posted by | ΑΡΘΡΑ

1 σχόλιο »

 1. MEΧΡΙ ΤΙΣ 23/4/2010 ΕΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΓΑΠ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ.
  ΚΕΙΘΕ ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΚΙ ΑΥΤΙΣ ΣΤΟ CLUB ..ΤΑ ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ..
  ΟΦΕΙΛΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΣΑΥΤΟ.
  ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ.
  ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ.
  ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΣ(ΓΑΠ) , Ο ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΓΟΣ(ΠΑΠ) ΚΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΥΣΚΕΥΤΗΚΑΝ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ.

  Σχόλιο από ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ | Απρίλιος 24, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: