Trelopeiraiotes Blog

«Ανοίγει» η αγορά της ελληνικής κρουαζιέρας

«Ανοίγει» η αγορά της ελληνικής κρουαζιέρας  Η κυβέρνηση «ανοίγει» την αγορά της ελληνικής κρουαζιέρας θεωρώντας ότι αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας – Ναυτιλίας επεξεργάζεται ειδικό πλαίσιο προκειμένου το ελληνικό cabotage να ανοίξει πλήρως για όλα τα κρουαζιερόπλοια κοινοτικά και μη, τα οποία θα έχουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα θα απασχολούν στα πληρώματά τους ένα ποσοστό Ελλήνων ναυτικών.

Τόσο το ΙΟΒΕ όσο και φορείς της ναυτιλίας, όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εκτιμούν ότι από το άνοιγμα της αγοράς της ελληνικής κρουαζιέρας η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από ένα ετήσιο τζίρο της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις της κρουαζιέρας έχουν καλέσει την κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις ώστε να μην χαθεί η τουριστική αγορά για το 2011.

 Ο ΟΛΠ
Κέντρο της νέας πολιτικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας θα είναι ο ΟΛΠ στον οποίο θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να καταστεί κύριο κέντρο κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάθετα αντίθετη με το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει το cabotage είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία απειλεί την επόμενη Δευτέρα με δυναμικές κινητοποιήσεις κατά τον απόπλου του αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιου Zenith αν δεν επιτευχθεί συμφωνία να συμπεριλάβει στην οργανική του σύνθεση 107 Έλληνες ναυτικούς.

Συνάντηση
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για την Ευρώπη της Royal Carribean Cruises στην οποία ανήκει το Zenith – John Fox και συνεργάτες του. Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν τα περιθώρια συνεργασίας στο πλαίσιο της προώθησης επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες στον κλάδο της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός έθεσε στον κ. Fox και το θέμα της ναυτολόγησης Ελλήνων ναυτικών, ο ίδιος φέρεται να το αντιμετώπισε θετικά ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί σχετικά. Έτσι το θέμα παραμένει ανοικτό όσον αφορά την ομαλή αναχώρηση του Zenith από τον Πειραιά την επόμενη Δευτέρα.

Η κ. Κατσέλη τόνισε πάντως τη βούληση της κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις εταιρείες του κλάδου για την ενίσχυση της κρουαζιέρας ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες τα πορίσματα της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού «θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών».

Συμμετοχή
Με τον αντιπρόεδρο της RCC συναντήθηκε χθες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ. Ο Γιώργος Ανωμερίτης, αφού παρουσίασε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, συζήτησε με τον κ. Fox τη συμμετοχή της εταιρείας του σε αυτό τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικό. Οι δύο συμφώνησαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να εκπονήσουν «σχέδιο συνεργασίας για την κοινή συμμετοχή και εξυπηρέτηση των στόχων της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας».

Στόχος του ΟΛΠ, όπως είπε ο κ. Ανωμερίτης, είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε κύριο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου με την επέκταση του νότιου κύριου λιμένα προκειμένου να ελλιμενίζονται πλοία μεγάλου μήκους. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού του προγράμματος ο ΟΛΠ υπολογίζει ότι μέσω του Πειραιά θα διακινούνται τον χρόνο περί τα 4,5 εκατ. επιβάτες.

Ενδιαφέρον για τις προοπτικές μετεξέλιξης του Πειραιά σε hub port για την κρουαζιέρα έχει επιδείξει και η MSC με την άφιξη, πριν από λίγους μήνες, ενός από τα νεότευκτα πλοία της.

πηγή: imerisia.gr

Advertisements

Απρίλιος 17, 2010 - Posted by | ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: