Trelopeiraiotes Blog

Αλλαγές στους φόρους

«Δέσμη» αλλαγών -μετά τις πιέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο, προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να αυστηροποιήσει τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης, ώστε να πιάσει στο «δόκανο» όσους φοροδιαφεύγουν και να κλείσει τις τρύπες της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, να βελτιώσει επί το δικαιότερον τη φορολόγηση φυσικών προσώπων και επαγγελματικών ομάδων, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εξαιρέσεις από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Στην ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων στοχεύουν οι αλλαγές που εξετάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στην ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων στοχεύουν οι αλλαγές που εξετάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

«Δεν μιλάμε για αλλαγές στη δομή ή τη φιλοσοφία, αλλά για βελτιώσεις με βάση προτάσεις βουλευτών και φορέων» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και αυτό αποτελεί -όπως είπε- απόδειξη ότι «η κυβέρνηση ακούει…». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι με τις αλλαγές στα τεκμήρια «τελειώνουμε με τους φερετζέδες και με την υποκρισία της κριτικής ότι δήθεν σκανδαλωδώς κάποιοι ευνοούνται».

Το υπουργείο Οικονομικών λόγω της ανάγκης που υπάρχει για «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο φορολογικό ζήτησε ν’ αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα ψήφισής του. Γι’ αυτό τον λόγο η ψήφισή του μετατίθεται μία εβδομάδα αργότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προσδιοριστεί.

Τελικές ρυθμίσεις

Τσουνάμι αλλαγών στους φόρους

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στην αρμόδια επιτροπή την Πέμπτη μετά το Πάσχα κατά την οποία ο υπουργός θα παρουσιάσει τις τελικές ρυθμίσεις, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 13 Απριλίου και αναμένεται να ψηφιστεί δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 15 Απριλίου.

Οι πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -πάνω από δέκα τον αριθμό- για αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους έχοντες «κορυφώθηκαν» στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, την ίδια ώρα που η εικόνα στη ΝΔ ήταν απογοητευτική, καθώς μόλις τέσσερις βουλευτές της γράφτηκαν να μιλήσουν.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Α. Μακρυπίδης επανέλαβε την άποψη να μην εξαιρούνται από την εφαρμογή των τεκμηρίων συνταξιούχοι μικρής ηλικίας με υψηλά εισοδήματα, ενώ οι Δ. Κουσελάς, Γ. Κουτσούκος, Π. Κουκουλόπουλος και Σπ. Μαργέλης ζήτησαν να αυξηθούν τα τεκμήρια για πισίνες, πολυτελή ΙΧ και σκάφη.

Οι Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Καρτάλης και Β. Τόγιας τόνισαν ότι το τεκμήριο για τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις αποδείξεις, ενώ ο Αθ. Οικονόμου πρότεινε να μην ισχύσει το τεκμήριο για τη δευτερεύουσα κατοικία σε μικρά χωριά. Αντίθετος με την επιβολή των τεκμηρίων εμφανίστηκε ο Ν. Αλευράς, λέγοντας πως είναι αναγκαία εξαιτίας της έκτασης της φοροδιαφυγής, εκτίμησε ωστόσο ότι «αυτοί που φοροδιαφεύγουν δεν θα συλληφθούν με βάση τα τεκμήρια, απλά θα προσαρμοστούν».

Η δέσμη αλλαγών που προωθείται

«Στην ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και την επιβάρυνση της πολυτελούς διαβίωσης» στοχεύουν οι αλλαγές που εξετάζει στα τεκμήρια ο Γ. Παπακωνσταντίνου:

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. Αύξηση του συντελεστή βαρύτητας για τα περιουσιακά εκείνα στοιχεία που προσδιορίζουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης, όπως πισίνες, 2ο αυτοκίνητο κ.λπ (απαλλαγή του φόρου πολυτελείας για τα ΙΧ πολυτέκνων).

ΣΚΑΦΗ. Διαχωρισμός μεταξύ μεγάλων και μικρών σκαφών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Διαχωρισμός των συνταξιούχων με βάση ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν όσοι βγήκαν στη σύνταξη λ.χ. σε ηλικία 45 ή 50 ετών με υψηλές αποδοχές ή έχουν «δεύτερη» δουλειά.

ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΒΟΗΘΟΙ. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απόλυσης ή της «μαύρης» εργασίας. Εξετάζεται να εξαιρεθούν οι οικογένειες που έχουν προστατευόμενα μέλη.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Δεν διευκρίνισε αν το τεκμήριο θα υπολογίζεται με βάση τις αποδείξεις ή αν θα υπάρξει εξαίρεση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ. Βελτιώσεις και για τους χαμηλόμισθους που θίγονται από το νέο σύστημα τεκμηρίων. Στη βασική γραμμή της «φορολογικής δικαιοσύνης» θα κινούνται οι αλλαγές στη φορολογία, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Εξετάζεται να μην υποχρεούνται σε ταμειακές μηχανές όσοι παραγωγοί κινούνται εντός των ορίων του νομού τους.

ΝΑΥΤΙΚΟΙ. Δεν απέκλεισε αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. Εξετάζονται αλλαγές όπως παραδείγματος χάριν να μεταφέρουν τις ζημιές από τη μια χρήση στην άλλη.

ΓΙΑΤΡΟΙ και ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Να μη χρειάζεται να κόβουν πολλές αποδείξεις για πράξεις που γίνονται τμηματικά.

ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ με παιδιά, ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως άγαμοι.

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ και άλλοι. Δεν εξαιρούνται οι ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, πυροτεχνουργοί, δύτες, ναρκαλιευτές από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και θα εξεταστεί μέσω του ενιαίου μισθολογίου πώς θα καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ BONUS. Αλλάζει η αρχική διάταξη που προέβλεπε φορολόγηση 90% στα bonus στελεχών τραπεζών. Θα θεσπιστεί κλίμακα ώστε να μη θιγούν οι υπάλληλοι που παίρνουν χαμηλά bonus.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ 8%. Θα επανεξετάσει την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 8% στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ, γιατί, όπως ανέφερε ο υπουργός, αντιλαμβάνεται πως στη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Λευτέρης Γαλανός

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ψηφίζουν υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας

«Ναι» στη φορολόγηση της Εκκλησίας από την πολιτεία λέει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σε δημοσκόπηση της RASS που διενήργησε για λογαριασμό του www.zoomnews.gr.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι ερωτηθέντες εκφράζουν την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των χριστιανικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.003 ατόμων τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη και σε αυτή το 93% των ερωτώμενων απαντά θετικά στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας;», ενώ μόλις το 6,3% δηλώνει ότι διαφωνεί.

Στην ίδια έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (80,9%) εκφράζει διαφωνία με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι ο θησαυρός της Εκκλησίας θα αποδειχθεί άνθρακες, ενώ περίπου οι 15 στους 100 (14,8%) συμφωνούν μαζί του.

Για τα σύμβολα
Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε να καταργηθούν τα σύμβολα (εικόνες, σταυροί) από τα σχολεία, τα δικαστήρια και άλλα κτίρια της Δημόσιας Διοίκησης;», το 82,3% δηλώνει ότι διαφωνεί και το 15,3% τάσσεται υπέρ της κατάργησης.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου τον υποδέχτηκαν η υπουργόςΥγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά, ρωτήθηκε για το θέμα της φορολόγησης και τάχθηκε και πάλι υπέρ του διαλόγου με την Πολιτεία για το συγκεκριμένο θέμα.

πηγή: ethnos.gr

Advertisements

Απρίλιος 3, 2010 - Posted by | ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: