Trelopeiraiotes Blog

Νέα σκληρά μέτρα, αλλά όχι περικοπή του 14ου μισθού

Τη λήψη και νέων σκληρότερων μέτρων, το αργότερο μέχρι το Μάιο, αν διαπιστωθεί ότι ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους στόχους, αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών Ecofin, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με την οποία παράλληλα επικυρώθηκε το καθεστώς της αυστηρότερης επιτήρησης που έχει ποτέ γνωρίσει η χώρα.

Στην απόφαση του Ecofin σημειώνεται ότι «στο βαθμό που μια σειρά από κινδύνους -που συνδέονται με το έλλειμμα και το όριο του χρέους- υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα ανακοινώσει, στην έκθεση που θα παρουσιαστεί έως τις 16 Μαρτίου, επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πως ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 θα επιτευχθεί».

Ο πρώτος έλεγχος της Κομισιόν θα γίνει στις επόμενες ημέρες και στις 16 Μαρτίου θα εκδοθεί η πρώτη έκθεση αξιολόγησης των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα (τα οποία ακόμα δεν έχουν νομοθετηθεί), ενώ ο έλεγχος θα είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση και ανά τρίμηνο θα εκδίδονται εκθέσεις από την Κομισιόν.

Ερωτώμενος σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων.

«Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Ωστόσο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα δε προς αυτήν την κατεύθυνση. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να το υλοποιήσει στο ακέραιο. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή.

«Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στην τήρηση της διαδικασίας», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των Υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Ecofin αναφέρει ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης γίνεται δεκτό και θέτει προθεσμία έως το 2012 για περιορισμό του ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ παράλληλα ζητεί τη λήψη νέων, επιπρόσθετων μέτρων.

Όπως σημειώνει, «στην απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της συνθήκης της Ε.Ε., το συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο».

Ταυτόχρονα, θέτει και αριθμητικούς περιορισμούς στα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας και στις ετήσιες αλλαγές στο ενοποιημένο ακαθάριστο χρέος το 2010, 2011 και 2012. Καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, και συγκεκριμένα:

• Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.
• Υποστηρικτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
• Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010.
• Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

Το Συμβούλιο επίσης ζητεί από την Ελλάδα να παρουσιάσει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου 2010 ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και άλλη μια έως τις 15 Μαΐου, που θα περιγράφει τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές.

Ακόμα το Ecofin καλεί την Ελλάδα να σχεδιάζει και να εφαρμόσει «το συντομότερο δυνατόν, αρχής γενομένης το 2010, ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για τους μισθούς, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και το δημόσιο τομέα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης».

Ο επίτροπος Όλι Ρεν

Ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει τα γενναία μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και την αποφασιστικότητά της να πάρει επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα καταφθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε πως στην πρώτη της αξιολόγηση, στα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει περισσότερα μέτρα, αν το κρίνει απαραίτητο.

Επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρέμβαση της Ε.Ε., αν κινδυνέψει η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ένωσης, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Επίσης, η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Elena Salgado, τόνισε πως, αν χρειαστεί, τα μέλη της Ε.Ε. θα παρέχουν στην Ελλάδα τη βοήθεια η οποία είναι απαραίτητη, σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τις λεπτομέρειες τώρα, καθώς αν παραστεί ανάγκη η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την παροχή (της βοήθειας)».

Το κρυφό πακέτο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα στα οποία θα αναγκαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις είναι μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

• Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες, ώστε να διαμορφωθούν στο 10% ή 11% ο χαμηλός και στο 20% ή 21% ο κανονικός.
• Το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για μία τριετία έως το 2012.
• Η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 2% το μήνα.
• Η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
• Η μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο εργασίας και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
• Η εφαρμογή προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
• Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πάντως, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου, και προβλέπουν ήδη αύξηση της φορολογίας σε εισοδήματα και ακίνητα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

πηγή: apogevmatini.gr

Advertisements

Φεβρουαρίου 17, 2010 - Posted by | ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: