Trelopeiraiotes Blog

Μειώνονται 20% οι τιμές των φαρμάκων

Μειώνονται 20% οι τιμές των φαρμάκωνΚατά 20% θα μειωθούν μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων με τον νέο τρόπο τιμολόγησης που επέλεξε η κυβέρνηση. Για τον υπολογισμό των τιμών θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη και όχι στο σύνολο της ΕΕ-27, όπως είχε αναφερθεί αρχικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Αν ως βάση λαμβάνονταν όλες οι χώρες της ΕΕ, θα προέκυπτε μείωση κατά 32% στο πρωτότυπα φάρμακα και κατά 55% στα αντίγραφα, αλλά η λύση αυτή δεν προκρίθηκε, καθώς -όπως είπε η Λούκα Κατσέλη- «μια τέτοια δραστική μείωση» δεν θα ήταν εύκολα εφαρμόσιμη, θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην αγορά και θα δημιουργούσε προβλήματα λόγω των συναλλαγματικών διαφορών των πολλών νομισμάτων που υπάρχουν στην Κοινότητα. Επίσης, είπε η υπουργός, δεν είναι σωστό η σύγκριση να γίνεται με χώρες με πολύ διαφορετικό ΑΕΠ.

Στην ουσία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας, δέχθηκε εν μέρει την πρόταση των φαρμακοβιομηχάνων, που ζητούσαν να ληφθεί ως βάση η Ευρωζώνη και να αποκλειστούν οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ.

Σε δύο δόσεις

Μειώνονται 20% οι τιμές των φαρμάκων

Οι νέες τιμές των φαρμάκων αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις (η δεύτερη πιθανότητα τον Ιούνιο).

Ανακοινώνοντας τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων, η Λ. Κατσέλη τόνισε ότι στόχος είναι να εξοικονομηθεί ποσό 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ταμεία. Το μέσο όφελος ανά ασφαλισμένο ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη διαδικασία της ανατιμολόγησης θα μπουν περίπου 6.500 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η μείωση των τιμών, μεσοσταθμικά κατά 20%, θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, με έναρξη το μήνα που διανύουμε. Η επιλογή των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, έγινε σύμφωνα με τις δηλώσεις της Λ. Κατσέλη:

Για να υπάρχει σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων.

Για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για να υπάρξει ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δύο τιμές.

Σε ό,τι αφορά τα αντίγραφα φάρμακα, οι τιμές τους θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον 10%. Για κάθε καινούργιο αντίγραφο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας. Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι οι τιμές των αντιγράφων που κυκλοφορούν σήμερα θα μειωθούν κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα πρωτότυπα, των οποίων η πατέντα έχει λήξει και η τιμή τους έχει ήδη μειωθεί στο 80% της αρχικής τιμής.

Ρυθμίσεις 
Για τα νοσοκομειακά, τα «ορφανά» (πολύ εξειδικευμένα σκευάσματα) και τα κοινόχρηστα φάρμακα, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, είπε η υπουργός. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός αντιγράφων φαρμάκων, αλλά το μερίδιό τους δεν ξεπερνά το 13% του συνολικού τζίρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η χώρα μας είναι μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων. Παράλληλα, είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα αντίγραφα φάρμακα. «Αυτός, τόνισε η κ. Κατσέλη, είναι ένας από τους παράγοντες που μαζί με την άμετρη υπερσυνταγογράφηση και την κατάργηση της λίστας, έχουν εκτοξεύσει την φαρμακευτική δαπάνη το 2009 στα 6,6 δισ.ευρώ».

Απεργιακός πυρετός στον χώρο της υγείας

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου κλείνουν τα φαρμακεία. Στην 24ωρη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τα νοσοκομεία

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται ο χώρος της υγείας, με φαρμακοποιούς, νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα κλείνουν τα φαρμακεία τους τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ενώ προγραμματίζουν τη διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Μαρτίου 2010. Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «είναι ανάστατοι μετά από μια σειρά φημολογιών και πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που ουσιαστικά τους ‘στοχοποιούν’ ζητώντας τους να καλύψουν εκείνοι την οικονομική αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων».

Εξόφληση 
Την ίδια στιγμή, σε είκοσι νομούς της χώρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία εξοφλήσεων συνταγών του ΟΠΑΔ για φάρμακα που χορηγήθηκαν τον Αύγουστο του 2009, ενώ ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλα Ταμεία (τραπεζών, δημοτικών υπαλλήλων, μηχανικών).

Αλλά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη με τα εξής αιτήματα: Αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα- ανθυγιεινά επαγγέλματα, προσλήψεις.

Αύριο συνεδριάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους για τα φορολογικά μέτρα και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

πηγή: imerisia.gr

Advertisements

Φεβρουαρίου 17, 2010 - Posted by | ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: