Trelopeiraiotes Blog

Πειραιάς: Mικρή η ανακύκλωση στο λιμάνι

Δημότες και αντιπολίτευση του Δήμου Πειραιά διαμαρτύρονται για την εικόνα που εμφανίζει η πόλη ακόμα και στα πλέον κεντρικά της σημεία. «Βουνά σκουπιδιών, σακούλες και τρωκτικά στις γειτονιές και το εμπορικό κέντρο, άπλυτοι κάδοι, πεζοδρόμια ακάθαρτα, άθλια αμαξοστάσια, εν ολίγοις μια πόλη χωματερή», περιγράφει στην «Κ» η παράταξη του Δήμου Πειραιά «Λιμάνι της Αγωνίας».

Κι όμως, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αντιτείνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γ. Αρώνης. «Μπορεί να μας λείπει ακόμα η καλή οργάνωση, ωστόσο έχουμε κάνει κάποια βήματα. Βέβαια, μας πήγε πίσω η απεργία των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε δύο φορές, Δεκέμβριο και Ιανουάριο και έτσι συσσωρεύτηκαν όγκοι σκουπιδιών που άργησαν να καθαριστούν», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος.

Στο ερώτημα «γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης στον Πειραιά» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαντά ότι «η Εταιρεία Ανακύκλωσης (ημικρατική εταιρεία που μονοπωλεί τα προγράμματα ανακύκλωσης) δεν έδινε κάδους στον Πειραιά. Δεν ξέρω γιατί. Πάντως, αφού προκηρύχθηκαν οι εθνικές εκλογές, τελικώς μας δόθηκαν και οι κάδοι. Ηδη έχουν τοποθετηθεί περίπου χίλιοι μπλε κάδοι σε δύο διαμερίσματα και προχωρήσαμε στην αγορά άλλων χιλίων, οι οποίοι θα μπουν και στα υπόλοιπα τρία δημοτικά διαμερίσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί το σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων να μην έχει καλύψει ακόμα όλες τις περιοχές, ωστόσο λειτουργούν ή πρόκειται να εφαρμοστούν και άλλες μορφές ανακύκλωσης (π.χ. press containers, ανακύκλωση ελαστικών, ηλεκτρονικών συσκευών, ορυκτελαίων κ.ά.)

Οι μεν και οι δε

Αν και ο κ. Αρώνης υποστηρίζει ότι ειδικά απορριμματοφόρα συλλέγουν τα υλικά των μπλε κάδων, αλλά οι δημότες δεν έχουν ανταποκριθεί και ρίχνουν και τα απλά οργανικά απόβλητα στους κάδους ανακύκλωσης μη βρίσκοντας χώρο στον μεταλλικό, ο επικεφαλής της παράταξης «Λιμάνι της Αγωνίας», κ. Γ. Καρδαράς υποστηρίζει ότι «οι μπλε κάδοι αδειάζονται στα συμβατικά απορριμματοφόρα για τη χωματερή, απαξιώνοντας την προσπάθεια των πολιτών να αγκαλιάσουν το σύστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική αιτία της παρελκυστικής πολιτικής του δήμου στο θέμα της ανακύκλωσης εδράζεται στην άποψη της δημοτικής αρχής (η οποία συμπλέει με των μεγάλων δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου) υπέρ ενός συστήματος καύσης ή θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων. «Αυτή η πρακτική έχει απορριφθεί διεθνώς, καθώς ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα. Ωστόσο, επειδή εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα μεγάλων επενδυτών, γι’ αυτό και προωθείται ως λύση. Ετσι χάθηκε μια ολόκληρη τετραετία με τα σχέδια αυτά», καταλήγει ο κ. Καρδαράς.

Αναφορικά με το πλύσιμο δρόμων και πεζοδρομίων, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας προωθεί τη δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης οδοσάρωσης. «Μέχρι σήμερα η υδροφόρα του δήμου έβγαινε μόνο σε πλατείες και πεζοδρόμους και ύστερα από λαϊκές αγορές. Από εδώ και στο εξής θα επεκταθεί το πλύσιμο και σε άλλα σημεία του Πειραιά», τονίζει ο κ. Αρώνης.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να απουσιάζει από τον Πειραιά είναι ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την καθαριότητα με πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού που θα εργάζεται σε καλύτερες συνθήκες.

πηγή: news.kathimerini.gr

Advertisements

Φεβρουαρίου 16, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: