Trelopeiraiotes Blog

Διακοπή λειτουργίας πρατηρίου ζαχαροπλαστικής που λειτουργούσε κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες στη Σαλαμίνα

Στη διακοπή λειτουργίας πρατηρίου ζαχαροπλαστικής μετά παρασκευαστηρίου, που λειτουργούσε κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες στη Σαλαμίνα, σε βαθμό που όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Νομαρχίας να απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά.
Πρόκειται συγκεκριμένα για το κατάστημα του κ. Ευάγγελου Λέτκα που βρίσκεται επί της οδού Λεωνίδου 9 στα Παλούκια Σαλαμίνας, στο οποίο οι επόπτες δημόσιας υγείας της Νομαρχίας Πειραιά κατέγραψαν πλήθος υγειονομικών παραβάσεων, ενώ κατέσχεσαν και διάφορες ποσότητες προϊόντων και ειδών ζαχαροπλαστικής που ήταν αποθηκευμένα σε εξαιρετικά ρυπαρούς περιέκτες, ρυπαρά ντουλάπια και ρυπαρά ψυγεία και κρίθηκαν ως μη ασφαλή τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το κατάστημα αυτό δεν είναι το πρώτο, που η Νομαρχία Πειραιά προχωρά στη διακοπή λειτουργίας του για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Τη χρονιά που μας πέρασε η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας 14 επιχειρήσεων για υγειονομικούς λόγους, ενώ συνολικά παρέπεμψε στη δικαιοσύνη 136 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν με παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι :
-Σε όλους τους χώρους του καταστήματος επικρατούσαν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και συγκεκριμένα:
-Τα δάπεδα παρασκευαστηρίου – χώρου πλύσεως σκευών – αποθήκης Α’ υλών βρέθηκαν ακάθαρτα και σε ορισμένα σημεία όπως: στις εστίες παρασκευής – φούρνου έψησης και κάτω από τους πάγκους εργασίας ήταν ενσωματωμένη με το δάπεδο σκουρόχρωμη μάζα, από λίπος – ζάχαρη – σιρόπια – σκόνη κλπ. Επίσης οι επιφάνειες των τοίχων σε όλους τους χώρους βρέθηκαν ρυπαρές.
-Οι επιφάνειες των πάγκων εργασίας βρέθηκαν ακάθαρτες και επί αυτών ήταν τοποθετημένα πλήθος ρυπαρών αντικειμένων, τα συρτάρια αυτών καθώς και τα ράφια, ήταν ακάθαρτα, οξειδωμένα
-Τα σκεύη παρασκευής προϊόντων βρέθηκαν ρυπαρά και ορισμένα από αυτά όπως οι λαμαρίνες βρέθηκαν φθαρμένα και ρυπαρά
-Τα μηχανήματα παρασκευής προϊόντων – ο φούρνος έψησης η εστία παρασκευής σιροπιών βρέθηκαν ακάθαρτα, με συσσωματώματα παλαιών ρύπων στην επιφάνειά τους
-Οι προθήκες τοποθέτησης ετοίμων προϊόντων στο χώρο του παρασκευαστηρίου βρέθηκαν ακάθαρτες και οξειδωμένες,
-Τα ψυγεία συντήρησης βρέθηκαν ακάθαρτα εσωτερικά και εξωτερικά, με ορισμένες σχάρες οξειδωμένες. Εντός αυτών υπήρχαν έτοιμα προϊόντα σε ρυπαρούς περιέκτες ακάλυπτα καθώς επίσης και πολλές καρτέλες με αυγά, με κίνδυνο επιμόλυνσης των τροφίμων
-Στο χώρο του παρασκευαστηρίου βρέθηκαν κρεμασμένα επί του τοίχου τρία κλουβιά με ωδικά – παραδείσια πτηνά.
-Δεν υπήρχαν ιματοφυλάκια, με αποτέλεσμα τα ρούχα – παπούτσια – προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων να βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο της αποθήκης – του προθαλάμου του αποχωρητηρίου.
-Βρέθηκαν και καταστράφηκαν: 14 παντεσπάνια του ενός κιλού, 4 μικρές λαμαρίνες κανταΐφι, μισό κιλό κρέμα γάλακτος, 1 κιλό κανταΐφι, 4 κιλά μελομακάρονα και μισό κιλό τρούφα. Τα αναφερόμενα βρέθηκαν σε εξαιρετικά ρυπαρούς περιέκτες, ρυπαρά ντουλάπια και ρυπαρά ψυγεία. Κρίθηκαν ως μη ασφαλή τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση και για τον λόγο αυτό συντάχθηκε πρωτόκολλο κατάσχεσης και καταστροφής.
Για την υπόθεση η Νομαρχία Πειραιά υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά και ενημέρωσε τον Δήμο Σαλαμίνας προκειμένου να προχωρήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης λόγω αρμοδιότητας.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Οι καθημερινοί έλεγχοι που πραγματοποιούμε σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, στόχο έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη διασφάλιση του κύρους του εμπορικού κόσμου της περιοχής μας. Προστατεύουμε τους συμπολίτες μας– καταναλωτές, στηρίζουμε τους ευσυνείδητους επαγγελματίες. Όσοι όμως παίζουν με την υγεία μας και επιδεικνύουν επικίνδυνο αντιεπαγγελματισμό θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Advertisements

Φεβρουαρίου 9, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: