Trelopeiraiotes Blog

Ο Καλλικράτης είναι δυναμική και όχι δογματική μεταρρύθμιση. Μέρος της λύσης και όχι της κρίσης – Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και επικεφαλής παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» στη συνέντευξη τύπου της ΕΝΑΕ ενόψει του 14ου τακτικού συνεδρίου της

Την πεποίθηση ότι ο Καλλικράτης είναι μια δυναμική και όχι δογματική μεταρρύθμιση που μπορεί να σύρει στη μεταρρύθμιση του όλου κράτους και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος της λύσης και όχι της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα η ΕΝΑΕ ενόψει του 14ου τακτικού συνεδρίου της που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Ειδικότερα ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, που προωθεί η Κυβέρνηση, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» περιλαμβάνει δομικές αλλαγές για το διοικητικό σύστημα της χώρας που ενώνουν όχι μόνο τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά όλους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, νομάρχες και δημάρχους, σε ένα κοινό στόχο :
– Για ένα κράτος διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα, 
– λιγότερο σπάταλο και γραφειοκρατικό, 
– ένα κράτος αποκεντρωμένο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό, 
– διάφανο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, 
– που επιτέλους σέβεται τον πολίτη, τους κόπους και τα χρήματά του, που είναι δίπλα στον πολίτη στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του και δίνει δύναμη στη φωνή και στα όνειρά του.
Ο Νομάρχης Πειραιά επεσήμανε ότι ο Καλλικράτης περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συναποφασιστεί στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και ιδιαίτερα αυτό της Δράμας και αυτό που πρέπει στο εξής να διεκδικηθεί είναι να μην γίνει καταρχήν καμία απολύτως έκπτωση ως προς το κείμενο της Κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί επιτέλους η ρήξη με το συγκεντρωτικό κράτος, με τη διαφθορά.
Εξέφρασε μάλιστα την πίστη του στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος για τρεις επιπλέον λόγους. Ειδικότερα :

1. «Ο πρώτος γιατί ο Καλλικράτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής όχι απλά ενός Υπουργείου αλλά ολόκληρης της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού καθώς συνδέεται καθοριστικά με τον μεγάλο και κορυφαίο εθνικό στόχο της ανασυγκρότησης του Κράτους. Ο Καλλικράτης είναι διαρθρωτική αλλαγή που δεν επιβαρύνει τα προβλήματα της οικονομίας. Είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Δεν είναι μεταρρύθμιση από το σωρό όπως γινόταν στο παρελθόν, ενταγμένη στο πουθενά, χωρίς σχέδιο και όραμα. Και ήδη θέλω να θυμίσω σε όσους δεν το έχουν προσέξει ή το ξέχασαν, ότι απόδειξη της στήριξης της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό έχει ήδη εγγραφεί το ποσό των 280 εκ. € που μας οφείλεται για τη μεταφορά των μαθητών. Θα αγωνιστούμε για εξεύρεση λύσης μαζί με την Κυβέρνηση για το οδικό δίκτυο. Πρέπει όμως σ΄αυτή τη δραματική συγκυρία για την εθνική οικονομία να μειώσουμε δαπάνες, ξεκινώντας από την μείωση του μισθού των Νομαρχών και συνεχίζοντας στις λειτουργικές δαπάνες, τις υπερωρίες, τις δημόσιες σχέσεις, τις εκδηλώσεις, τις προμήθειες έτσι ώστε να συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην αλλαγή της πορείας της χώρας. Για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας πρέπει όλοι μας να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους για το χτύπημα της αισχροκέρδειας ζητώντας παράλληλα από το αρμόδιο Υπουργείο να αυστηροποιηθεί το κυρωτικό πλαίσιο για τους παραβάτες. Αυτό είναι τεράστια συμβολή στη δύσκολη οικονομική κατάσταση κάθε ελληνικής οικογένειας. 
2. Δεύτερον διότι θεματοφύλακες του εγχειρήματος θα είμαστε εμείς οι ίδιοι με την ενεργό συμμετοχή μας και παρουσία. Η ισχυρή και κοινή βούλησή μας μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη λαθών του παρελθόντος που οδήγησαν στην σταδιακή αποψίλωση των Νομαρχιών. Εάν κάποιος νομίζει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση κάνει λάθος. 
3. Και τρίτον διότι η διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να αρχίζει από την αυτοδιοίκηση αλλά δεν τελειώνει σε αυτή. Ο Καλλικράτης είναι μια δυναμική και όχι μια δογματική μεταρρύθμιση. Είναι μια μεταρρύθμιση που τη διέπει η έννοια της συνέχειας και όχι της στασιμότητας».

Τέλος ο Νομάρχης Πειραιά παρέθεσε ορισμένες δεσμευτικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Και αυτές είναι :


1. Ο σαφής προσδιορισμός του ρόλου του Κράτους, ώστε να είναι πραγματικά κράτος στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, 
2. Η αναδιανομή και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να είναι αποσαφηνισμένες ανά βαθμίδα διοίκησης για να χτυπήσουμε την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα, αλλά και την αδιαφάνεια. Για να μπορεί ο πολίτης να βρίσκει επιτέλους τον περιβόητο ΑΡΜΟΔΙΟ που όλο ψάχνει και δεν βρίσκει. 
3. Η νέα κατανομή αρμοδιοτήτων πρέπει να κοστολογηθεί και να συνοδεύεται από την καθιέρωση αυτοτελών πόρων για άσκηση των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου. Πόρων που σε καμία περίπτωση δεν θα προέλθουν από μια νέα φορολογική επιβάρυνση αλλά : Α) Από την καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων και την οικονομία κλίμακος που αναπόφευκτα θα προκύψει (συνενώσεις διοικήσεων, υπηρεσιών κλπ), Β) Από μια γενναία φορολογική αποκέντρωση πόρων όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας. 
4. Η δημιουργία Χάρτας Ανθρωπίνου Δυναμικού ώστε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και εξ αρχής το μέγα θέμα του προσωπικού. 
5. Η διασφάλιση του ελέγχου της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας των πράξεων των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων.
6. Η διασφάλιση στο ακέραιο του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας. 
7. Η έγκαιρη σύνταξη των αναγκαίων «οδικών χαρτών», όπως είναι ο Κώδικας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Οργανισμός Διάρθρωσης των Υπηρεσιών, η Χάρτα Περιουσιακών Στοιχείων και ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται βήμα βήμα όλες οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την άρτια προετοιμασία, οργάνωση και λειτουργία των νέων αυτοδιοικητικών σχηματισμών από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και μετά.
Κλείνοντας ο κ. Μίχας ανέφερε ότι «Με τον Καλλικράτη πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτή δεν θα είναι ακόμη μια χαμένη ευκαιρία στον σωρό των χαμένων ιστορικών ευκαιριών. Πρέπει να αποδείξουμε πως ξεφεύγουμε από τις προσωπικές φιλοδοξίες, τις καρέκλες και το μικροπολιτικό όφελος. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν με την πολιτική ωριμότητα και υπευθυνότητα που αξιώνουν οι καιροί και να στηρίξουν το εγχείρημα που δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό. Να αντιληφθούν ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια να μένει εγκλωβισμένη στο παρελθόν»

Advertisements

Φεβρουαρίου 5, 2010 - Posted by | ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: