Trelopeiraiotes Blog

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θεωρείται από υπουργούς και κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ένα από τα κρισιμότερα των τελευταίων ετών και υπ΄ αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του θα στρέψουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία ενός διαφορετικού πολιτικού κλίματος, το οποίο- όπως ευελπιστούν- δεν θα χαρακτηρίζεται από συζητήσεις με μοναδικό θέμα την οικονομία, τα ελλείμματα και τα χρέη. Παρά ταύτα, για πολλά από τα ζητήματα που περιγράφονται ως κρίσιμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, γεγονός το οποίο προξενεί απορίες στελεχών, τριβές μεταξύ υπουργών και δυστοκίες στο κυβερνητικό έργο. 

Ο πρώτος μήνας του έτους θα βρει την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας. Κύριο ζήτημα η κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η ένταξη σε αυτό μέτρων, όπως η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, στον καπνό και στα οινοπνευματώδη, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση την οποία θα τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που τα κλιμάκια της Επιτροπής ρίξουν στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ (μέτρο το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). 

Στο οικονομικό πεδίο, η προσοχή στρέφεται επίσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Α. Λοβέρδου και στις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνουγια την εισοδηματική και φορολογική πολιτική. Με αυτές θα ολοκληρωθεί το παζλ που επιδιώκει να συμπληρώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και θα λήξει- κατά πάσα πιθανότητα- η συνεχής συζήτηση για τους όρους δανεισμού του Δημοσίου. Εν ολίγοις, μόλις η κυβέρνηση υποβάλει στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα προχωρήσει στη σύναψη δανείων, με την ελπίδα ότι οι όροι τους θα της δώσουν τη δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων και αναχρηματοδότησης του χρέους.

Δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητα διαφαίνεται ότι θα είναι η κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο των ΜΜΕ. Ηδη τις προηγούμενες εβδομάδες έχει ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου προανήγγειλαν τη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ανεπίσημες συζητήσεις τους με δημοσιογράφους. 

«Θα προχωρήσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίαςγια όλα τα Μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά, ψηφιακά» είπε σχετικά ο κ. Χ. Παμπούκης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δίνοντας ένα παράδειγμα για το τι θα πρέπει να αναμένεται: «Δεν θα μπορεί κάποιος να έχει άδεια λειτουργίας, αν δεν έχειασφαλιστική ενημερότητα». Κατ΄ ουσίαν όμως φάνηκε από την ίδια συζήτηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης να διαχειριστεί με νέες ρυθμίσεις τα λεγόμενα«χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», σύμφωνα με χαρακτηρισμό του ίδιου συνεργάτη του Πρωθυπουργού. «Θέλουμε καθαρό παιχνίδι και δεν θα ανεχθούμε χτυπήματα κάτω από τη μέση όπως αυτό του “Πρώτου Θέματος” (σ.σ.: τα περί δώρων στα γραφεία υπουργών) »είπε και προειδοποίησε ότι στο εξής τέτοιες απόπειρες θα καταγγέλλονται ανοιχτά. 

Το τρίτο μέτωπο που η κυβέρνηση Παπανδρέου θα επιδιώξει να ανοίξει και να κλείσει ως τις αρχές του καλοκαιριού είναι η αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας και του εκλογικού νόμου. Παρά την ταχύτητα που ζητεί ο Πρωθυπουργός για τις τελικές διευθετήσεις των ζητημάτων αυτών, είναι γενική η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα είναι η τελική μορφή του διοικητικού και εκλογικού χάρτη της χώρας. 

Εν αναμονή της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ζητούμενο για τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση είναι να συμβιβάσει από τη μία πλευρά αντιδράσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ, ειδικώς των μεγάλων περιφερειών, οι οποίοι φοβούνται ότι θα περιοριστεί η εκλογική τους νομιμοποίηση σε επίπεδο δήμου, και από την άλλη την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, επί τη βάσει της γενικής πρότασης την οποία έχει καταθέσει η κυβέρνηση και αποτελεί παραλλαγή του γερμανικού συστήματος.

πηγή: tovima.gr

Advertisements

Ιανουαρίου 3, 2010 - Posted by | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: