Trelopeiraiotes Blog

ΦΜΑΠ σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ

Οι φορολογούμενοι που κατέχουν ατομική περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ το 2010 θα κληθούν από την εφορία να πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους

 

 

Τη βάση για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2010 το ΕΤΑΚ, αναμένεται να αποτελέσει η έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στους μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το όριο των 400.000 ευρώ της έκτακτης εισφοράς είναι λογικό και θα μπορούσε να ήταν το οικογενειακό αφορολόγητο όριο για το ΦΜΑΠ αφού εξαιρεί από την φορολογία όλους τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

 Δέσμευση
Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς σημείωσε πως πρόκειται για υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναφερόμενος στο όριο των 400.000 ευρώ διευκρίνισε ότι αφορά σε ατομική περιουσία και φυσικά αντικειμενική τιμή.

«Και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία», πρόσθεσε. Αν και αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως είναι πρόωρο να μιλάμε για όρια του ΦΜΑΠ καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο τα όρια αλλά και η κλιμάκωση του φόρου της έκτακτης εισφοράς να? μετουσιωθούν σε ΦΜΑΠ.

Η επιβολή του ΦΜΑΠ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε, μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΦΜΑΠ περισσότεροι φορολογούμενοι.

Αναφερόμενος στην φορολόγηση των ακινήτων ο κ. Πεταλωτής επισήμανε πως «με τα δεδομένα που έχουμε, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, είχαμε δεσμευθεί για τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Σε ερώτηση αν είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία ένα ακίνητο 400.000 ευρώ απάντησε: «Για να διευκρινίσουμε: Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για ατομική περιουσία και όχι οικογενειακή. Και μιλάμε για ακίνητα με συγκεκριμένη αντικειμενική αξία- και γνωρίζουμε τι σημαίνει αντικειμενική αξία».

 

Τρείς φορές
Πάντως, οι φορολογούμενοι που κατέχουν ατομική περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ το 2010 θα κληθούν από την εφορία να πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Το ΕΤΑΚ του 2009, την έκτακτη εισφορά και το ΦΜΑΠ του 2010. Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% στην συνολική αξία των ακινήτων (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου) αφού από την αξία των κατοικιών αφαιρεθεί το αφορολόγητο όριο.

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 0,9% και όπως υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορά περίπου 70.000 φορολογούμενους.

Στο ΦΜΑΠ θα υπαχθούν και τα ακίνητα που ανήκουν στις offshore εταιρείες και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, ενώ εξετάζεται να υπαχθούν και τα αγροτεμάχια τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από το ΕΤΑΚ.

Απορίες & λύσεις

 

Ποιες υποχρεώσεις προκαλεί στους επιτηδευματίες η οριστική παύση εργασιών ή η διακοπή εργασιών;

Στην παύση εργασιών, θα πρέπει να:

Υποβληθεί περιοδική δήλωση ΦΠΑ μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο (μήνα ή τρίμηνο), στην οποία ανήκει το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας του υποκειμένου, όχι όμως αργότερα από την προθεσμία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης.

Εξαιρετικά, προκειμένου για οριστική παύση εργασιών λόγω είτε λήξης νομικού προσώπου και ενώσεων προσώπων είτε θανάτου του υποκειμένου, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 20ή του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο (μήνα ή τρίμηνο), στην οποία ανήκει το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας του υποκειμένου ή εντός 20 ημερών, από την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης οριστικής παύσης εργασιών σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ.

Υποβληθεί εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Εκδοθεί στοιχείο αυτοπαράδοσης για τα αποθέματα της επιχείρησης, πάγια και εμπορεύσιμα, που υπάρχουν κατά τη στιγμή της παύσης στην κατοχή της επιχείρησης.

 

Μπορεί ο επιτηδευματίας να τηρήσει προαιρετικά βιβλία Γ΄ κατηγορίας αντί Β΄ κατηγορίας;

Ο επιτηδευματίας, ο υπόχρεος σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας μπορεί προαιρετικά να τηρήσει βιβλία Γ’ κατηγορίας από την έναρξη της διαχειριστικής του περιόδου, χωρίς να υποχρεώνεται να τα τηρήσει για 5 έτη, όπως ισχύει επί προαιρετικής τήρησης βιβλίων Β’ κατηγορίας.

Έτσι έχει τη δυνατότητα, όποτε το θελήσει και από την έναρξη της διαχειριστικής του περιόδου (μέχρι τέλος Ιανουαρίου), να επανέλθει στη Β’ κατηγορία, εφόσον βέβαια τα ακαθάριστα έσοδά του την προηγούμενη χρήση δεν ξεπέρασαν το όριο τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας (1.500.000 ευρώ για τις διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1/1/2007).

Σε πόσες δόσεις καταβάλλονται τα πρόστιμα ΚΒΣ;

Μετά την υπογραφή της πράξης συμβιβασμού και το αργότερο εντός των 2 επόμενων εργάσιμων για τις ΔΟΥ ημερών καταβάλλεται το 1/5 του προστίμου που προκύπτει από το συμβιβασμό και τα υπόλοιπα 4/5 αυτού καταβάλλονται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ, εκτός από την τελευταία.

 

Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα πρέπει να υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή;

Οχι δεν απαιτείται υπογραφή λογιστή για τις δηλώσεις ΦΠΑ (παράγραφος 2 του άρθρου 5 του ν. 3453/2006, ΦΕΚ 74/Α΄/07.04.2006).

πηγή: imerisia.gr

Advertisements

Νοέμβριος 24, 2009 - Posted by | ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: